Nasıl rok atarım?

Nasıl rok atarım?

Eğer satranca yeni başladıysanız, rok aynı anda iki taşı hareket ettirdiği için imkansız bir hamle olarak görünebilir. Ama rok satrançta kurallara uygun ve çok önemli bir hamledir! Rok üzerine şu ücretsiz dersi izleyin ve okumaya devam edin:

Rok satrançta iki taşın aynı anda hareket edebildiği ve at dışında bir taşın başka bir taşın üzerinden geçebildiği tek hamledir. Şah sağa ya da sola iki kare gider ve kale de şahın yanına gelir, hem de tek seferde!

Rok atmak için şahınızı sağa ya da sola iki kare götürün YA DA şahınızı rok atmak istediğiniz taraftaki kalenin üzerine götürün. Kale otomatik olarak şahın diğer tarafına geçecek!

Ama her istediğinizde rok atamazsınız. Rok atmanın kuralları: 

  • Şahınızın hareket etmemiş olması gerekmekte - Şahınız hareket ettiyse rok atamazsınız, şahınızı oyun başladığı zaman durduğu kareye geri götürseniz bile. Sırf bu sebeple rakibin şahını hareket ettirmeye yönelik pek çok strateji mevcuttur.
  • Kalenizin hareket etmemiş olması gerekmekte - Kalenizi hareket ettirdiyseniz artık o tarafa rok atamazsınız. Rok atarken kullandığınızın kalenin ve şahınızın hareket etmemiş olması gerekiyor.
  • Rakip size şah çekerken rok atamazsınız - Böyle durumlarda rok atmak güzel bir kaçış olsa da şah çekilirken rok atamazsınız. Şahınız güvendeyken rok atabilirsiniz. Şahı hareket ettirmenin aksine size şah çekilmiş olması daha sonra rok atma hakkınızı elinizden almaz. 
  • Şahınız rakip bir taşın tehdit ettiği bir kareden geçip rok atamaz - Şahın gittiği ya da geçtiği herhangi bir kare rakip bir taş tarafından tehdit ediliyorsa rok atamazsınız. Önce o tehdit eden taştan kurtulmanız gerek!

Castling, Castle, Chess, How To Castle

     Siyah fil f1 karesini tehdit ettiği için beyaz kısarok atamaz

  • Şah ile kale arasında herhangi bir taşın bulunmaması gerekmekte - Şah ile kale arasındaki bütün karelerin boş olması gerek. Taşlarınızı bir an önce oyuna sokmanız kısmen bu yüzden çok önemli! 

Video ve daha fazla bilgi için şu makaleye bakınız!