Berabereler

Berabereler

Satranç oyununu kazanmanın ve kaybetmenin kuralları çoğunlukla açık olsa da berabereler biraz karmaşık olabiliyor. Bu yazıda oyunların berabere bitmesine sebep olan bütün durumları ele aldık.

Pat

Aşağıdaki örnekte beyazın ekstra bir piyonu var. Ama beyaz piyonu terfi ettirmek için sürmeyi denediğinde siyahın yapabileceği bir hamle kalmadığından dolayı oyun pat oluyor.

Chess StalemateSatrançta pata bir örnek

Makale: Satrançta Pat Nedir I Tanım + Örnekler


Yetersiz materyal

Bazı durumlarda bir tarafın rakibine kıyasla daha çok taşı olur. Ama bu her zaman için kazanmaya yetmez, zira bazı taşlar mat edemezler

Taraflardan herhangi birinde zorla mat edecek "yeterli materyal" bulunmadığı takdirde oyun berabere ilan edilir.

Örneğin beyazın bütün taşları var, siyahın yalnızca şahı var ve beyazın zamanı bitiyor diyelim. Bu durumda siyah taşlarla oynayan taraf sadece şahıyla karşı tarafı mat edemeyeceği için oyun yine berabere ilan edilir. Bu çok önemlidir zira zamanın bitmesi her zaman için oyunu kaybetmek anlamına gelmez - oyun bazen berabere olur.

Buna bazen "zamandan kaybetme ve yetersiz materyal" adı verilir.

Yetersiz materyal beraberelerine dair ayrıntılar için bakınız.

50 hamle kuralı

Bu kural sayesinde son 50 hamle içerisinde taş yenmediyse ya da piyon sürülmediyse taraflar oyunun berabere bittiği iddiasında bulunabilirler.

Gelmiş geçmiş en uzun satranç oyunu, bugün olsa oynanamazdı zira çok daha önce berabere ilan edilirdi. Eskiden taş yenmeden ya da piyon sürülmeden oyunların 100 hamle sürmesine izin veriliyordu. 

Chess.com 50 hamle sınırına ulaşıldığı anda oyunu otomatik olarak berabere ilan eder.


Tekrar

Tekrar kuralına göre bir oyunda aynı pozisyon üç kere meydana gelirse o pozisyonda taraflar berabere iddiasında bulunabilirler. Bu kural taraflar sürekli aynı hamleleri yaptıklarında oyunun sonsuza dek sürmesini engellemek için oluşturulmuştur. Chess.com'da Canlı Satrançta aynı pozisyon üçüncü kez tekrarlandığında oyun otomatik olarak berabere ilan edilir.


Anlaşmalı Berabere

Her iki oyuncu da oyunun berabere bitmesini istediğinde anlaşmalı beraberlik gerçekleşir. Bunun sebebi çoğunlukla iki tarafın da bir avantaj sağlayamayacaklarını düşünmesidir.

Turnuvadaki bir durum yüzünden iki taraf da hızlıca anlaşmalı berabere ilan etmek istediğinde bu olay tartışmalı bir hale gelebilir.

Chess.com'da beraberlik teklif etmek için berabere butonuna tıklayın.